Corporate Training
Request Demo
Click me
Menu
Let's Talk
Request Demo

TCL Interview Questions and Answers

by sonia, on May 19, 2017 12:48:18 PM

TCL Interview Questions and Answers

Q1. What is TCL?

Ans: Tcl (Tool Command Language) is a very powerful but easy to learn dynamic programming language, suitable for a very wide range of uses, including web and desktop applications, networking, administration, testing and many more. Open source and business-friendly, Tcl is a mature yet evolving language that is truly cross platform (windows,all flavors of linux,macintosh), easily deployed and highly extensible.

Q2. How TCL Works?

Ans: Tcl takes the Argument as a file and try to read the file. TCL stores the file in memory and reads the file Line by Line and try to validate/compile. TCL provides the output and release the memory.

Q3. How to increment eacl element in a list? eg: incrlist {1 2 3} =>2 3 4

Ans:

// it works like incrlist 5 6 7 =>> 6 7 8
proc incrlist args {
set s 0
foreach s $args {
incr s 1
puts $s
}
}

//for list
proc incrlist list {
set s 0
foreach s $list {
incr s 1
puts $s
}
}

Q4.How to run a package in tcl ?

Ans:  source <package_name> (or) package require <name>

Q5. How increment a character? For example, I give a and I should get b?

Ans:

L set character "a"
set incremented_char [format %c [expr {[scan $character %c]+1}]] puts "Character before incrementing '$character' : After incrementing '$incremented_char'"

Q6.How to extract "information" from "ccccccccaaabbbbaaaabbinformationabcaaaaaabbbbbbbccbb" in tcl using a single command?

Ans: 

% set
a "ccccccccaaabbbbaaaabbinformationabcaaaaaabbbbbbbccbb"
ccccccccaaabbbbaaaabbinformationabcaaaaaabbbbbbbccbb
% set b [string trimleft $a "abc"]
informationabcaaaaaabbbbbbbccbb
% set c [string trimright $b "abc"]
information

OR..
% set output [string trimright [string trimleft
$a "abc"] "abc"]
information
%

value

mytectra-placement-reviews_ml-and-ai-sanjana

 

Q7. How to Swap 30 & 40 in IP address 192.30.40.1 using TCL script?

Ans:  There are three solutions.

set a 192.30.40.1
set b [ string range $a 3 4 ]
set c [ string range $a 6 7 ]
set d [ string replace $a 3 4 $c ]
set e [ string replace $d 6 7 $b]
puts $e

===OR=====
set a 192.30.40.1
set b [ split $a .]
set u [lindex $b 0]
set v [lindex $b 3]
set x [lindex $b 1]
set y [lindex $b 2]
set z [join "$u $y $x $v" .]
puts $z

====OR====
set ip 192.30.40.1
regexp {([0-9]+.)([0-9]+.)([0-9]+.)([0-9]+)} $ip match 1st 2nd 3rd 4th
append new_ip $1st $3rd $2nd $4th
puts $new_ip

Q8. How do you find the length of a string without using string length command in TCL?

Ans: set str "lenghtofthisstring"
set len 0
set list1 [ split $str "" ]
foreach value $list1 {
incr len
}
puts $len

Q9. How to check whether a string is palindrome or not using TCL script?

Ans: Code for the above pseudo code.Check if it works!!!!!

gets stdin a
set len [ string length $a ]
set n [ expr $len/2 ]

for { set i 0 } { $i < $n } { incr i 1 } {
set b [ string index $a $i ]
set c [ expr $len - 1 - $i ]
set d [ string index $a $c ]

if {$b != $d} {
puts "not a palindrome"
exit

}

}
puts "Palindrome"

Q10. Set ip address as 10.30.20.1 write a script to replace the 30 with 40?

Ans: here you can do this in multiple ways

  • regsub 30 $data 40 a puts $a this will give you the replaced string
  • string replace $data 3 4 40 this also will give you the replaced

 

Topics:tcl interview questions and answersTCL Interview Questions and Answers-2017Information Technologies (IT)

Comments

Subscribe

Top Courses in Python

Top Courses in Python

We help you to choose the right Python career Path at myTectra. Here are the top courses in Python one can select. Learn More →

aathirai cut mango pickle

More...