Corporate Training
Request Demo
Click me
Menu
Let's Talk
Request Demo

Sap workflow Interview Questions

by Bhavya Sri, on Jun 12, 2017 5:32:26 PM

Sap workflow Interview Questions

Q1. What is the tcode to define/create and modify workflow?

Ans: SWDD

Q2. How can we debug a workflow

Ans: If it is a dialog task, you can set breakpoint in the method called by the task If it is a method that you want to debug, use SWO1, and create a instance of the object and debug the methods. If it is a background task, and you are in development client, you can do the following. Create an infinite loop in the method you want to debug. Go to SM50 (processes overview) and select the relevant item, and select debug from option.
 

Q3. How does users interact with workflows ?


Ans: Users interact with workflow system through work items which are accessible by using SAP Inbox(SBWP).
 

Q4. What are different ways of defining possible agents of a task ?

Ans: Job, Positions, Rule and direct SAP User ID.

Q5. When does a workflow starts in the system ?

Ans: Workflow is generally triggered by events.

Q6. List the various advantages of SAP Business Workflow.

 

Ans: Workflow provides numerous advantages to SAP users and consultants:

It allows consultants to create new business processes without modifying the standard SAP code.

Workflow ensures that the tasks are executed in the correct sequential order, involving the relevant personnel.

SAP Business Workflow may be run through the internet or intranet web applications via the Webflow Engine.

Deadline Monitoring functionality is also incorporated within SAP Workflow.

The timely execution of activities is guaranteed even when a number of parties (users) are involved.

Workflow reduces both time and expense involved in managing business activities.

Q7. What is the tcode to transport task attributes to different systems ?

 

Ans: Transaction Code: RE_RHMOVE30 and Program Name: RHMOVE30

Q8. What are the different types of WF Agents?

 
Ans:
 

Possible Agents
Users who are authorized to execute the task
Configured during Task definition (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule)
If a Task is configured as General Task, then all users become possible users. Responsible Agents
The users to whom the work item needs to be sent.
This is set during Step definition. Note that Possible agents are defined during Task definition. (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule, Container Element)
Note: The work item recipients is determined by intersection of Possible Agents and Responsible Agents. Actual  Agent’s
Actual user who executed the dialog task Excluded Agents
Users who are not supposed to execute the dialog task (even if they are in possible agents)

Q9. Is there anyway to undelete work items in SAP workflow after I have logically deleted them already?

Ans: No. What you can do is restart the workflow using SWUE. This will be the same as recreating the workflow because it will start at the point where it has logically been deleted.
 

Q10. Will you maintain workflow number ranges in Quality and Production system ?


Ans: No. Number ranges are defined only in development system because we create workflows only in development system.
 

Q11. What are different types of Workflow containers and how many are they ?

 
Ans: There are 5 containers in workflow.
  1. Workflow container(global),
  2. Task container
  3. Rule container
  4. Event container
  5. Method container. 

Q12. Have you used performance tuning? What major steps will you use for these ?

 
Ans: The Main Transaction Code Involved in Performance Tuning is SE30-Runtime Analysis and ST05-SQL Trace.
What is a work item ? How does it differ from a simple SAP office mail item ?

-A work item is a runtime object generated by a step within a workflow. Whenever user interaction is required, the respective users are informed via work items. These work items will be received by the user in their Business Workplace inbox, or other email application such as Microsoft Outlook Rights;

The work item may be a user decision or a dialog form that allow you to enter data for starting a process within SAP, or a confirmation of whether a particular task may be performed. The user then chooses an appropriate option which determines the subsequent behavior of the workflow in question. There are a variety of applicable work items. Each work item has a status reflecting the stage of processing at any given point in time.

A work item comprises of text explaining what action needs to be taken, whom to refer to and any information pertinent to the business object involved.

Unlike simple SAP office mails, work items are active entities, as they determine the subsequent direction of the workflow. SAP office mails can also be deleted from the inbox without viewing them whereas a work item has to be executed to have it removed from your inbox.

HubSpot Video

 

Q13. What is a background work item ? Are they displayed in the Business Workplace ?

 
Ans: A background work item (code B) represents tasks that do not require any user interaction. They are controlled and executed automatically by the workflow system, and do not appear in the Business Workplace. However, you may view them using the Work Item Selection Report.
 

Q14.What is the tcode to check error workflows/workitems ?

Ans: SWI2_DIAG

Q15. What is the tcode to restart the error workflows/workitems ?

Ans: SWPR

Q16. I have a Task,i need to know in which workflows these task is used,how do i know it ?

Ans: By using the tcode SWI11(Where-Used List of Task) you can identify it.

Q17. What are the types of work items?

 

Ans: Dialog Work item

Background work item

Workflow work item

Work queue work item

Missed deadline work item

Q18. What are the types of work items?

 

Ans: Dialog Work item

Background work item

Workflow work item

Work queue work item

Missed deadline work item

Q19. My workflow is not getting triggered, What are the possible cases of it ?

Ans: No Start Events for the workflow.
Start Condition of the Start Event is not satisfied.

Q20. Why is my workitem going to all users?

 
Ans: This normally happens when  a task has been set to General Task and the agent assignment fails to return an agent (or hasn’t been set) and the “Terminate if rule resolution has no result” box has not been checked. This is usually fixed by checking the “Terminate if rule resolution has no result” box.
 

Q21. What is the tcode to test the workflows ?


Ans: SWUS
 

Q22. I need send emails to some users when workflow in completed, but i don’t want use email step in the workflow. Can i achieve this ?


Ans: Yes, In workflow header we have a tab called “Notification“. Provide the receipts and email text here, once the workflow is completed all the user will get emails.
 

Q23. What are the options to implement method of a BO?

 
Ans:
  • FM
  • BAPI
  • Tcode
  • Dialog Module
  • Report
  • Other (BO program)

Q24. How to extend a BO?
Ans: Got SWO1 and enter a BO that you want to extend. Click on ‘New Subtype’ Give all the details.
Go back to SW01, enter the BO, and goto Settings Delegate.

Example:
  • BUS7051: Notification,
  • BUS1001: Material,
  • BUS2012: Purchase Order,
  • BUS1065: Employee  Various status of BO
  • Modeled: Not accessible at runtime
  • Implemented: Not ready to be used, Internal use only
  • Released: For customer to use
  • Obsolete: Don’t use anymore

Q24. What is the tcode for Workflow Customization ?

Ans: SWU3

Q25. What is the tcode for event linkages ?

Ans: SWE2 or SWETYPV

Q26. What are the different types of WF Agents?

 

Ans:

  • Possible Agents :->Users who are authorized to execute the task Configured during Task definition (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule) If a Task is configured as General Task, then all users become possible users.
  • Responsible Agents : –> The users to whom the work item needs to be sent. This is set during Step definition. Note that Possible agents are defined during Task definition. (Org Unit, Position, User, Work Center, Role, Rule, Container Element).

Note: The work item recipients is determined by intersection of Possible Agents and Responsible Agents.

Actual Agents : –> Actual user who executed the dialog task .

Excluded Agents :–> Users who are not supposed to execute the dialog task (even if they are in possible agents)

Q27. What are the Important background Jobs for workflow?:


Ans:
  • SWWDHEX          For deadline monitoring
  • SWWERRE           For error Monitoring
  • SWEQSRV           For Event Queue Delivery

Q28. Name the tables used for storing the event linkages ?

 

Ans: SWE TYPE U – Type Linkage Table

SWEINSTCOU – Instance Linkage Table

Q29. If i want to use a container element in multiple steps in the workflow, where should i declare the element ?

Ans: In Workflow Container

Q30. I have two task which are available for user execution as workitems.I want to show the second workitem immediately after executing the first one for the same user. What should i do ?

Ans: Check the “Advance with dialog” in the first task. For more details click here

Q31. I need send emails to some users when workflow in completed, but i don’t want use email step in the workflow. Can i achieve this ?

Ans: Yes, In workflow header we have a tab called “Notification“. Provide the receipts and email text here, once the workflow is completed all the user will get emails.

Q32. Is it possible to configure the SAP workflow to have a pop-up message sent to the approver in the instance that Purchase Requisitions are ready for them to act on?

Ans: You can either send an Express Email message, or if it is a work item, then make the Priority = 9. It will send an express message to the Respective Agent.

Q33. How to achieve dynamic parallel processing?

Ans: There are three ways a parallel processing can be implemented

Dynamic parallel processing using a multi-line container element
Fork (3 out of 5)        Work queue

In dynamic processing the type of each entry in the table have to be of same type.

Same task will be processed for each line of the multi-line container. It can be a dialog or background task. Deadline monitoring, binding, agent determination will be same for each work item generated To achieve, go to “Miscellaneous” in the activity, and enter the multiline container element.

Q34. How can we debug a workflow?

Ans:

  • If it is a dialog task, you can set breakpoint in the method called by the task
  • If it is a method that you want to debug, use SWO1, and create a instance of the object and debug the methods
  • If it is a background task, and you are in development client, you can do the following. Create an infinite loop in the method you want to debug. Go to SM50 (processes overview) and select the relevant item, and select debug from option.

Q35. Which method is executed if space is passed for the method parameter of macro SWC_CALL_METHOD ?

Ans: The Default method of the object type is executed if a space is passed as the method parameter value. You can find the default method by viewing the applicable object using transaction SWO1 and going to menu option “Goto -> Basic Data” and clicking on the Defaults tab. The default method is located in the field “Method”
Topics:sap workflow interview questionsInformation Technologies (IT)

Comments

Subscribe

Top Courses in Python

Top Courses in Python

We help you to choose the right Python career Path at myTectra. Here are the top courses in Python one can select. Learn More →

aathirai cut mango pickle

More...