Corporate Training
Request Demo
Click me
Menu
Let's Talk
Request Demo

SAP BPC Interview Questions

by Bhavya Sri, on Jun 10, 2017 9:54:55 AM

SAP BPC Interview Questions

Q1. What is EPM?

Ans: SAP Enterprise Performance Management (EPM) allows your organization to improve its financial and operational performance management. SAP EPM supports various functionalities with SAP Business Planning and Consolidation BPC-NW or BPC-MS like financial consolidation, financial information management, supply chain performance management, strategy management, and many other areas.

Q2. How Standard model is different from Embedded BPC design model?

Ans: Embedded model is different from Standard model and includes data access to all community users. For Embedded design model, initial versions used were SAP BW Integrated Planning and Planning Application Kit i.e. BW-IP and PAK.

In Standard model, BPC environment contains the BPC applications or models and each model generates a BW InfoCube which is hidden.

Q3. What are the key benefits of using SAP BPC with NetWeaver?

Ans: Star Schema for Exceptional Reporting − SAP BPC uses NW InfoCubes to store the data. The dimension model used is extended Star Schema so it makes BPC with NW system an exceptional system for reporting.

No Database Dependence Version − BPC NW version is not dependent on database version and can run common databases like DB2, Oracle, SQL Server, etc.

BW Accelerator Support − SAP NetWeaver BW accelerator tool is an additional feature that can be used to enhance the performance of reporting in the system even if you are using large datasets. It indirectly helps in saving the cost for a company as less number of report performance issues are reported.

BAdI Development and ABAP Support − SAP BPC with NetWeaver allows you to use ABAP programming to develop K2 script logic. It enables to create business add-in BAdi interface in the back-end system, which can be called later from script logic developed in BPC system. It helps in solving the complex business requirements and reducing the development time for an organization.

Q4. What are the key advantages of using BPC MS?

Ans: Dimension Logic − This can be configured in BPC system using simple mathematical formulas.

Business Rules − This allows you to create rules in BPC system to perform specific functions.

K2 Script Logic − This is used to perform some specific functions which can’t be achieved using out-of-box functionality to meet the business requirements. You can create K2 script logics to perform certain functions, which can be performed in a standard system.

Q5. What are the key components in BPC architecture?

Ans: Requirement − SAP NetWeaver ABAP 7.3 or 7.31

Database − Any of the above version of SAP NetWeaver support.

Operating System − Any supported version of SAP NetWeaver system and database engine.

Q6. What are the different methods that can be used to create reports and input schedules in Business Planning and Consolidation?
Ans:

  • Using Default Templates
  • EvDRE Builder
  • Drag and Drop Interface
  • Blank workbook

Q7. What is Model in SAP BPC?

Ans: To meet the Business Planning and Consolidation requirement of an organization, you need to build a model in an environment, which is defined as a collection of several dimensions.

Q8. What is the use of Logic Scripts in SAP BPC?

Ans: Logic Scripts is defined as a set of SQL or MDX programming structure to perform some customized functions for flexibility and manage data models. When some specific requirements are not achieved using business rules, those can be met by the use of Logic Scripts.

Q9. What is the syntax for Dimension logic? Which operators can be used in Dimension logic?

Ans: To define member dimension formula, you have to put a Square bracket around the dimension and there is dot between two.

[PRODUCT].[PRODUCT1] – [PRODUCT].[PRODUCT2]

[SALES].[SALES1] / [SALES].[SALES2]

Standard Arithmetic functions have to be used in dimension formula - addition (+), subtraction (-), multiplication (*), division (/) - are used in SAP NetWeaver.

HubSpot Video

 

Q10. What is the use of dimension - R_Acct (A), while creating a Rate Application in BPC?

Ans: R_Acct (A) is used for maintaining different types of Rate.

Q11. Which design models are available in SAP BPC to fulfill the business requirements?
Ans:
  • Standard Model
  • Embedded Model
Q12. What are the two version available for SAP BPC?

Ans:

  • SAP BPC NetWeaver
  • BPC MS
Q13. How can you create a new dimension while copying an existing dimension?

Ans: Enter the name of dimension and description. Click ‘Copy’ button.

Q14. What is the use of Transformation file? What are the different sections in a Transformation file?

Ans: Transformation file provides the mapping of fields from BW to BPC and is an excel file in BPC. It contains transaction data from InfoObjects in BW with BPC dimensions defined in the administration console.

There are three sections defined for mapping file −

  • Options − Contains the general settings.
  • Mapping − Used to assign dimension in BPC system with a source column in BW InfoObject.
  • Conversion − Contains the link of other Excel sheets to apply the conversion routine.
Q15. What is the use of conversion file? Name different sections in a conversion file.

Ans:  A conversion file is used to apply the conversion rules for BPC dimension and is an Excel file. It contains three sections −

  • External − Contains the value from external source.
  • Internal − Contains the value it should be having for BPC dimension.
  • Formula − Defines the conversion formula applied to each record.
Q16. Which databases are supported by SAP BPC with NetWeaver version?

Ans: This layer is responsible to store all the data in database. SAP NW back-end system is responsible to create objects and data stored for BPC system. NetWeaver supports most of the databases like SQL Server, DB2, Oracle, and many more.

Q17. Have you used any default templates in BPC for reporting purpose? Name few of the default templates.
Ans:  

Subtotals by Account

This custom report contains Account dimension with subtotals in rows and any dimension across in columns.

Variance

This custom report contains any dimension in rows and categories comparison in columns. It also features Variances calculation (both amount and percentage). With both YTD and Periodic boxes.

Consolidating

This custom report contains any dimension in rows and Entity type members across in columns with hierarchy.

Comparative X

This custom report contains any dimension in rows and categories comparison in columns and also retrieves the Last Year same period data. With both YTD and Periodic boxes.

Comparison with 3 -year

Year over Year comparison.

Drill in Place

This template performs drill in place.

Nested

This allows any two dimension to be nested in a row and a third dimension in column.

Sort on value

This template performs the sort on total value.

Drill Dimension

This allows to use drill in one dimension to other.

Q18. How can you migrate EvDRE reports created by BPC 7.5 Excel to BPC 10.0?

Ans: Go to EPM Ribbon → More → EvDRE Migration.

Q19. While creating a legal consolidation application, which of the dimensions needs to be created in BPC?

Ans:

  • C_Acct (A) − For maintaining charts of account.
  • C_Category (C) − To define category.
  • Groups (R) − Like GROUP A (USD), GROUP B (EUR), and GROUP C (RMB).
  • Entity (E) − It contains the business unit used to derive process.
  • C_Datasrc (D) − Data Source Dimension.
  • IntCo (I) − It determines the level of the entity hierarchy at which level the elimination needs to be performed.
  • Time (T) − Time in all dimensions.
  • Flow (S) − To keep track of movements in Consolidation.
Q20. What are the requirements to perform simple currency conversions and complex currency conversions?

Ans:  Simple Conversion

  • There should be a Rate application where you store the exchange rates.
  • You should have an account dimension, which includes RATETYPE.
  • Entity dimension should include a property CURRENCY.
  • FXTRANS logic should be available and DEFAULT logic should include a call to FXTRANS logic.
  • Entity dimension should include the property TRANSALATE_TO.

Complex Conversion

  • There should be a Rate application where you store the exchange rates.
  • Application should contain a CURRENCY type dimension.
  • There should be property REPORTING for the CURRENCY dimension.
  • Entity dimension must include the property CURRENCY.
  • Account dimension must include property RATETYPE.
  • FXTRANS logic should be available.
  • DEFAULT logic should include a call to FXTRANS logic.
Q21.  To perform intercompany elimination, which dimensions should be defined and what properties should be created for these dimensions?

Ans: To perform currency conversion and intercompany eliminations, you need a dimension type - Intercompany dimension (I). To execute intercompany elimination, an application should have the following −

  • Dimension Type “I” for intercompany elimination.
  • Dimension “I” should include a property ENTITY.
  • Account dimension should include the property ELIMACC.
  • Entity dimension should include the property ELIM.
  • You should set the appropriate business tables.
  • There should be DPT package to execute intercompany logic should be available.

Dimension

Property

Length

Content

Account

ELIMACC

20

Valid account

Entity

ELIM

1 char

It contains ‘Y’ or blank

InterCompany

Entity

20

Entity Id w.r.t Intercompany member

Currency

Reporting

1

‘Y’ or blank

Q22. What are the options for book publishing in BPC?

Ans: You can publish books to BPC web. Administrators and Power users have an option to create books of reports by collecting series of reports.

You can select an output as Printer copy or .pdf file, which can be stored on the server. You can use Book Publishing wizard for this. Go to ePublish option and select Book Publishing wizard from there.

Q23. How is auditing done in SAP BPC? What are the different audit reports that can be pulled for audit purpose?

Ans: Audit functions allow you to create reports that contains history of user sessions and system information.

You can create Audit reports on the following topics −

Business Process Flows − You can create these reports in BPF.

  • Standard
  • Step
  • Audit

Security − You can create these reports in Security.

  • User
  • Team
  • Task Profiles
  • Data Access Profiles
  • BPF

General − You can create these reports under general.

  • Work Status
  • Administration Activities
  • Comments
  • Data Changes
Q24. What is the use of Journals in BPC? What are the options in Journal Manager?

Ans: Journals in BPC are used to update data in database. This is normally done to post quarter end or year-end data in BPC.

Example − Suppose the administrator has uploaded general ledger information into an application for the Area manager to review using data manager. The Area Manager can make necessary changes to the data using journal entry.

Following are the tasks that can be performed using Journal manager. If you have any open journal entry, you can perform these from Journal options.

Task

Navigation

Creating a Journal Entry

This can be done using the Action Pane

Modifying a Journal Entry

Save as option can be used to save journal entry with new ID

Copying a Journal Entry

From Journal list, select a Journal Entry and copy to confirm

Searching for a Journal

Select New Query from Journal Manager

Reopening a Journal

Select Reopen Journals

Q25. What are the two sections in Custom Menu Template?

Ans: Custom menu content is defined by two sections in custom menu template - Default section and Menu item section.

Q26. Explain the parameters that can be used with Custom Menu Template?
Ans:  

Parameters

Options

NORMALSCREEN

Value is True − It opens the custom menu in Excel interface.

Value is False − It opens the custom menu in Standard Excel.

HIDEEVTOOLBARS

If Value is True − It will hide the Planning and Consolidation Toolbar.

If Value is False − It will display the Planning and Consolidation Toolbar.

CVLIST

It is used to define the dimensions that has to be displayed on the top of custom menu page. These dimensions can be changed into the report mentioned in Custom menu.

Menu Item section includes the following parameters −

  • Menu Item − Text description that the user can select for the menu item.
  • Actions − Highlight, custom menu function or menu command.
  • Level − Level can be selected from section, item or sub item.
  • Parameters − For custom menu functions.
  • Normal Screen − Default is full screen. This is set to true, open custom menu in normal screen.
  • CVOverride − This is used to change current view dimensions while switching applications
Q27. What is difference between Reporting Model and Driver and Rate Model?

Ans: We use reporting models for analysis purpose. Non Reporting modules include Driver and Rates model and are used for currency rates, price, ownership data, etc.

Types of Reporting Models −

  • Consolidation
  • Finance
  • Generic

Types of Non Reporting Models −

  • Rate
  • Ownership
Q28. Can we do reporting on Non Reporting models and assign work status?

Ans: You can do reporting on non-reporting models but you cannot assign work status to them.

Q29. What is the use of work status? What are the key attributes in defining work status?

Ans: Work status is used to lock a region of data in a model. This is used to override the user’s member access privilege to write to a particular region.

There are multiple dimensions defined for a region with one property called as OWNER. While defining the work status, following are defined −

  • Work States − It belongs to physical state of data.
  • Security − You can set different levels of security on changing data in the system –All or Locked. You can set who can change the work state − Manager or Owner.
  • Data Update − This defines how data will be updated by the customer.
  • Push − This option is used to push the same work state for all the children of a member.

 

Topics:sap Bpc interview questionsInformation Technologies (IT)

Comments

Subscribe

Top Courses in Python

Top Courses in Python

We help you to choose the right Python career Path at myTectra. Here are the top courses in Python one can select. Learn More →

aathirai cut mango pickle

More...